Jump to content

User:Andrius2727/sandbox/Konkordansas (lingvistika)

From Wikipedia, the free encyclopedia

Konkordansas (lingvistika) Konkordansas yra abėcėlinis knygos arba teksto žodžių sąrašas, kuriame pateiktas atskiras žodis su kontekstu. Tik tokie svarbūs kūriniai, kaip Vedos, Biblija, Koranas ar Šekspyro darbai, klasikinių lotynų ir graikų rašytojų kūryba, turėjo konkordansus dar prieš atsirandant kompiuteriams, nes parengti konkordansus užimdavo daug laiko, būdavo sunku ir brangu. Konkordansas yra daugiau nei sąrašas; papildoma informacija paverčia jį daug darbo reikalaujančiu procesu net ir tada, kai naudojamasi kompiuteriais. Kartu su konkordansais matyti ir komentarai, apibrėžimai, temų indeksai. Kai dar nebuvo kompiuterių ir nebuvo galima paieškos technologija, skaitytojai galėjo pasinaudoti didelės apimties teksto, pavyzdžiui, Biblijos, konkordansu ir rasti kiekvieną norimą žodį. Šiandien galimybė derinti kelių terminų užklausos rezultatus, kai ieškoma žodžių šalia kitų žodžių, padidino susidomėjimą konkordansais. Be to, matematinis metodas – paslėptų reikšmių indeksas – pasiūlytas kaip priemonė automatiškai nustatyti lingvistinę informaciją iš tam tikro žodžio konteksto. Dvikalbis konkordansas yra paremtas lygiagrečiaisiais tekstais. Teminis konkordansas yra knygos (dažniausiai Biblijos) temų sąrašas su jų kontekstu. Priešingai nei tradiciniame, teminiame konkordanse ieškomas žodis nėra eilutėje. Geriausiai žinomas teminis konkordansas yra Nave‘o teminė Biblija. Pirmąjį Biblijos konkordansą Vulgatai 1262 m. sudarė Hjugas iš Sen Šero (Hugh of St Cher) ir 500 jam padėjusių vienuolių. 1448 m. rabinas Mordekajus Natanas paruošė Biblijos hebrajų kalba konkordansą. Tai truko dešimt metų. 1599 m. Henry Stephens‘as išleido Naujojo Testamento graikų kalba konkordansą. Septuagintos (Senojo Testamento graikų kalba) konkordansą išleido Conrad‘as Kircher‘is keleriais metais vėliau – 1602 m. Pirmąjį Biblijos anglų kalba konkordansą 1550 m. išleido Marbeck‘as. Pasak Cruden‘o, jame nenumeruotos eilutės, tai sugalvojo padaryti Robert‘as Stephens‘as 1545 m. Tačiau, anot Cruden‘o, didelį konkordansą sudarė Cotton‘as. Paskui atsirado Cruden‘o konkordansas ir Strong‘o konkordansas.

Naudojimas kalbotyroje[edit]

Konkordansai dažniausiai naudojami kalbotyroje, kai analizuojamas tekstas. Pavyzdžiui,

  • palyginti skirtingą to paties žodžio vartoseną;
  • analizuoti esminius žodžius;
  • analizuoti žodžių sąrašus pagal dažnumą;
  • rasti ir analizuoti frazes ir frazeologizmus;
  • rasti mažesnių už sakinį elementų, pavyzdžiui, terminologijos, vertimų dvikalbiuose tekstuose ir vertimų atmintyse;
  • kurti abėcėlines rodykles ir žodžių sąrašus (taip pat naudinga leidybai).

Konkordavimo metodas plačiai naudojamas nacionaliniuose tekstynuose, pvz., Amerikos nacionaliniame tekstyne, Britų nacionaliniame tekstyne ir Dabartinės amerikiečių-anglų kalbos tekstyne, kurie laisvai prieinami internete. Savarankiškos programos, kuriose naudojamas konkordavimo metodas, yra žinomos kaip konkordatoriai ir pažangesnės tekstyno tvarkymo programos. Kai kuriose savarankiškose programose yra integruotos kalbos dalių pažymos, tai leidžia vartotojui susikurti paties anotuotą tekstyną tam, kad jame galėtų atlikti įvairią paiešką.

Inversija[edit]

Rekonstruotuose Negyvosios jūros rankraščiuose buvo rastas konkordansas. Prieiti prie kai kurių rankraščių buvo galima pagal „paslaptingą taisyklę“. Originalus pamatyti galėjo tik paskirti tarptautinės mokslininkų grupės nariai. Po Roland‘o de Vaux‘o mirties 1971 m. jo pasekėjai kitiems mokslininkams net neleido publikuoti rankraščio nuotraukų. 1991 m. šį draudimą pažeidė Martin‘as Abegg‘as. Jis kompiuteriu „apvertė“ dingusių dokumentų konkordansą, nes norėjo apytiksliai rekonstruoti 17 originalių tekstų. Dingę dokumentai 1950 m. pateko į tarptautinei grupei nepriklausiusių mokslininkų rankas, todėl greitai buvo išleistas originalus rankraščio tekstas.

Taip pat skaitykite[edit]

  • Literatūros rodyklė
  • Vedų konkordansas
  • Biblijos konkordansas
  • Detalesnė nuoroda
  • KWIC
  • Teksto išgavimas
  • Bendrasis rusų kalbos tekstynas internete: tekstynas su konkordavimo ir žodžio kontekste galimybėmis
  • Sketch Engine: tekstyno tvarkymo programa su konkordansų, kolokacijų, žodžių sąrašų ir kt. funkcijomis


References[edit]

External links[edit]