User:Andrijanrt420/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia
Персона
Лого Шин Мегами Тенсеи: Персона, поновно издање прве игре серијала. Свака игра користи свој фонт и стилизацију.
Genre(s)Рол-плеј, социјална симулација, борбена
Developer(s)
Publisher(s)
Creator(s)
Composer(s)
  • Шођи Мегуро
  • Ацуши Китађо
  • Тошики Кониши
  • Рјота Козука
  • Кенићи Цућија
Platform(s)Плејстејшн, Мајкрософт Виндоуз, Плејстејшн 2, Плејстејшн портабл, Плејстејшн Вита, Нинтендо 3ДС, Аркада, Плејстејшн 3, Иксбокс 360, Плејстејшн 4, Нинтендо Свич
First releaseОктровења: Персона
20. Септембар, 1996.
Latest releaseПерсона 5 Страјкери
20. Фебруар 2020.
Parent seriesМегами Тенсеи

Персона (серијал)[edit]

Персона, раније позната и као Шин Мегами Тенсеи: Персона ван Јапана, је серијал видео игара креиран и објављен од стране Атлус компаније, која подкомпанија Сега компаније. Фокусирајући се на серијал игара са рол-плеј елементима, Персона је

варијанта Атлусове Мегами Тенсеи франшизе. Прва игра у серијалу, Откровења: Персона, објављена 1996. године за Плејстејшн конзоле. Серијал је произвео неколико игара од тада, са најновијим главним издањем из 2019. године, Персона 5 Ројал.

Персона је започела као варијанта добро прихваћене средњошколске тематике "Шин Мегами Тенсеи Уколико..." (из 1994. године). Главни мотиви Персона игара укључују групу студената као главне актере, тихог протагонисту сличног оном из Мегами Тенсеи серијала и борбу користећи Персоне. Од 2006. године, када је изашла Персона 3, Социјалне Везе постају једна од функција игре, које су директно повезане са развићем Персона. У дизајну карактера учествовали су Казума Канеко (Персона и Персона 2 дуологија) и Шигенори Соеђима (Персона 3 па на даље). Главна тема је разоткривање човечије психе и како актери проналазе своје "право ја". Концепти и елементи који се стално појављују у серијалу укључују Јунгови психологију, психолошке персоне и тарот карте, како религију, тако и митологију као и значајне референце из литературе.

Откровења: Персона је прва рол-плеј Мегами Тенсеи игра која је објављена ван Јапана. Персона 2: Бескрајна Казна је била прва локализација на енглеском језику и након ње, остале локализације су биле веродостојне јапанским верзијама под притиском Атлуса. Серијал је доживео велику интернационалну популарност и постаје најбоље-позната верзија Мегами Тенсеи-а и тиме се остварује Атлус и Мегами Тенсеи франшиза у Северној Америци. Након објаве Персона 3 и Персона 4, серијал такође успева да привуче пажњу у Европи. Са преко 15 милиона копија продатих широм света, успева да надјача у продаји своју родитељску франшизу. Изашао је велики број адаптација као и аниме серијала, филмова, новелизација, манги, представа, радио драма и музичких концерата.

Игре[edit]

Главни серијал[edit]

  • Откровења: Персона је прво издање у серијалу и бива објављен у Јапану и Северној Америци за плејстејшн конзоле 1996. године. Издање за Мајкрософт Виндоуз је објављено у Јапану 1999. године. Игра је касније портована на Плејстејшн Портабл (ПСП): и објављена 2009. године у Јапану и Северној Америци у физичком и дигиталном издању, а 2010. у Европи, али само у дигиталном издању. Игра прати причу у Микаге-чо граду, мале групе средњошколаца који иду у Св. Хермелин средњу школу, који су приморани да се сукобе са најездом демона у свом родном граду.
  • Персона 2: Невин Грех је друго издање у серијалу, објављено у Јапану за Плејстејшн конзолу 1999. године. Након успеха портовања Персоне на ПСП, порт Невиног Греха је одлично прихваћен. Ово издање, у односу на прво, је имао разлику што је био наставак на претходно, заједно са неким новим елементима и новим сценаријом. Порт је објављен 2011. године у свим регионима. У приобалном граду Сумару, прича прати Тацују Суоу, ученика Севен Систерз Хај средње школе док се суочава са феноменима креираним од стране трачева који мењају стварност.
  • Персона 2: Бескрајна Казна је треће издање главног серијала, објављено у Јапану и Северној Америци за Плејстејшн конзоле 2000. године. Као и Невин Грех, поновно је направљен за ПСП, и обухватао нови сценарио прављеног од главног писца игре. Поновно издање је објављено у Јапану 2012. године, али не долази до Запада. Оригинална верзија је поново објављена широм света за Плејстејшн Нетворк (ПСН) 2013 као одговор на издање у Јапану из 2012.
  • Персона 3 је четврто издање главног серијала. Направљено за Плејстејшн 2, објављено је 2006. године у Јапану, 2007. године у Северној Америци и 2008 у Европи. Персона 3 ФЕС, издвојени одељак који обухвата нов садржај и нови епилог објављен је 2007. године у Јапану и 2008. године у Северној Америци и Европи. Главни део ФЕС-а је касније портован на ПСП у Јапану 2009. године, у Северној Америци 2010. године као Персона 3 Портабл: она је обухватала надоградње попут женских главних актера као и способност да се контролишу сви актери током борбе. Неки садржај је прилагођен или уклоњен како би могао стати у преносиви формат. Прича почиње у граду Иватодаи, пратећи групу студената познатих као "С.Е.Е.С" која се бори против чудовишта која се појављују за време "црног сата".
  • Персона 4 је пето издање главног серијала, објављено за Плејстејшн 2008. године у Јапану и Северној Америци и 2009. године у Европи. Успех Персоне 3 Портабл инспирисао је креацију портабилне верзије Персоне 4, названа Персона 4 Голден. Из разлога што би портовање на ПСП уклонило превише садржаја, портабилна верзија је направљена за Плејстејшн Виту, која је дозволила нове елементе и садржај. Порт Голдена је објављен за Мајкрософт Виндоуз 2020. године. Персона 4 почиње у руралном граду званом Инаба, где група студената истражује серију убистава повезаних са димензијом званом "Поноћни Канал".
  • Персона 5 је шеста у низу издања главног серијала и објављена је за Плејстејшн 3 и Плејстејшн 4. Објављено је 2016. године у Јапану и 2017. године у Северној Америци и Европи. Персона 5 Ројал, унапређена верзија игрице сличној Персони 4 Голден, објављена је 2019. године у Јапану а годину касније и широм света. Персона 5 прати причу која се одвија у Токију где група студената се прерушава у
    Release timeline
    1996Откровења: Персона
    1997
    1998
    1999Персона 2: Невин Грех
    2000Персона 2: Вечна касна
    2001
    2002
    2003
    2004
    2005
    2006Персона 3
    2007Персона 3 ФЕС
    2008Персона 4
    2009Шин Мегами Тенсеи: Персона (remake)
    Персона 3 Портабл
    2010
    2011Персона 2: Невин Грех (поновно издање)
    2012Персона 4 Арена
    Персона 2: Вечна Казна (поновно издање)
    Персона 4 Голден
    2013Персона 4 Арена Ултимакс
    2014Персона Q: Сенка Лавиринта
    2015Персона 4: Плесање Цело Вече
    2016Персона 5
    2017
    2018Персона 3: Плесање на Месечини
    Персона 5: Плесање под Звезадним Небом
    Персона Q2: Нов Биоскопски Лавиринт
    2019Персона 5 Ројалl
    2020Персона 5 Страјкерс
    крадљивце како би се супротставили корупцији њиховог града како би достигли слободу од разних друштвених притисака.

Алтернативне верзије[edit]

Персона 3 је добила алтернативну верзију само за јапанско тржиште названа Персона 3: Вече пре. Ова верзија прати сличан циклус свакодневних активности и ноћних борби као и оригинална игра, где се сваке ноћи један актер бира за лидера групе. Након затварања 2008. године нова бесплатна браузер игра названа Персона Аин Соф је објављена те године. Њен стил игре се фокусирао на спајање Персона и суочавање са претњом званом Клифот. До свог затварања у Јуну 2010. године, остаје ексклузивна у Јапану. Борбена игра која представља наставак Персоне 4, Персона 4 Арена објављена је у аркадама у Јапану 2012. године. Конзолне верзије су објављене исте године у Јапану и Северној Америци, а 2013. године и у Европи. Наставак исте игре, Персона 4 Арена Ултимакс, такође је објављена у аркадама широм Јапана, а потом објављена за све регионе за конзоле 2014. године. Самостална алтернатива за Нинтенто 3ДС, Персона Q: Сенка Лавиринта објављена је 2014. године и обухвата све актере из Персоне 3 и Персоне 4 и класификована је као званична канон игра Персона серијала од стране Атлуса. Наставак, Персона Q2: Нов Биоскопски Лавиринт садржао је и све актере Персоне 5 и бива објављен 2018. године у Јапану, а годину касније широм света. Ритам игра Персона 4: Плесање Цело Вече, заснована на догађајима након игре Персона 4 Арена објављена је широм света 2015. године. Две игре које се настављају на Плесање Цело Вече, Персона 3: Плесање на Месечини и Персона 5: Плесање под Звезданим Небом објављене су заједно 2018. године. Акциона рол-плеј игра налик игри Ратници Династије, која је такође наставак Персоне 5, Персона 5 Страјкерс објављена је у Јапану 2020. године а широм света годину касније.

Некоклико Персона игара за телефоне су направљене у партнерству са осталим Јапанским телефонским компанијама попут ББМФ. Прво партнерство било је 2006. године са развојем и објављивањем Мегуми Ибунроку Персона: Поглавље Стране Куле Празнине, 3Д "данџн кролер" игра рађена у сценарију првих Персона игара. Компаније су касније сарађивале на још две игре за телефоне, Персона 2: Невин Грех - Изгубљена Сећања 2007. године и Персона 2: Вечна Казна - Бесконачна Маска 2009. године. Обе игре су имале исте стилове игре и функционалности као и оригиналне игре, само прилагођене за мобилне телефоне. Много алтернативних верзија повезаних са Персоном 3: једна од њих је "РПГ" жанра и представља споредну причу, под називом Персона 3 Ем, друга је акциона игра која је наставак који се дешава 10 година пре догађаја Персоне 3, Егида: Прва Мисија и алтернативна верзија Персоне 3 која има друге актере звана Персона 3 Социјал. Неколико пузл игара са Персона 3 тематиком је направљено. Онлајн мобилна "РПГ" игра која се дешава око средње школе из Персоне 3, звана Персона Мобил Онлајн, објављена је 2009. године. Персона 4 је такође добила игру за мобилне телефоне која се заснива на карташким играма и названа је Персона 4 Карташка Борба.

Чести елементи[edit]

Стил игре[edit]

Стил игре Персона серијала се заснива на борби против разних типова непријатеља: Демони, Сенке и Персоне. Главно борење се одвија у сегментима када се иде кроз тамнице на разним локацијама. Битке започињу разним насумичним сусретима (Персона и Персона 2) или при налетању на моделе који представљају непријатељске групе (Персона 3 па на даље). Битке су вођене наизменичним системом играња, где група коју води играч и непријатељска група нападају једна другу. Акције у току борбе укључују обичне физичке нападе користећи оружја на близину или оружија на даљину, магичне нападе, коришћење предмета, брањење, и у одређеним условима бежање из борбе. У току борбе, било која страна може да нападне слабост непријатеља, и такав напад је ефективнији и чини више штете од осталих напада. Од Персоне 3, могућа је појава критичних напада који дозвољавају актеру још једну акцију. Уколико су сви непријатељи срушени од стране критичних напада, група може да изведе "Заједнички Напад", где сви чланови групе нападају у истом тренутку и чине огромну штету. Сваки члан групе је контролисан ручно од стране играча у свим играма сем једне: Персоне 3, где је цела група, сем главног лика, контролисана од стране компјутера. Углавном, стил игре је остао конзистентан у свим Персона играма.

Свака Персона игра такође укључује уникатне елементе. У Персони, битке се дешавају на мрежастом бојном пољу, где се кретање свих ликова, било пријатељских или непријатељских, заснима на месту на бојном пољу. Овај систем је напуштен код Персона 2 игара где је група могла да се креће било где по бојном пољу и омогућен је сет покрета који се могу променити у менију у току и ван битке. У Персони и Персони 3, постоји лунарна фаза која је везана за стил игре, временски ток и заплет. У Персони 4, ово је промењено на систем који зависи од времена, где временске промене директно утичу на ток приче и непријатељско понашање. Персона 5 представља елементе попут платформи и скривања током истраживања тамница. Заједнички напад је могуће иницирати у "Холд-ап" сесији, која се активира када су сви непријатељи срушени.

Персоне[edit]

Дефинишући аспект серијала је коришћење "Персона", које су углавном физичка манифестација човечије психе и подсвести која се користи за време борби. Главне Персоне коришћене за актерску екипу у Персони 3 инспирисане су грчко-римском митологијом. Персоне коришћене у Персони 4 су базиране на јапанским божанствима, док у Персони 5, коришћене су персоне које су засноване на фикционим или историјским одметницима и лоповима. Ритуал за призивање Персона у току битки се разликује од игре до игре: у ранијим играма, група добија могућност призивања Персоне кроз кратки ритуал наккон играња салонске игре; у Персони 3, актери пуцају себи у главу уређајима који подсећају на пиштоље званим "Изазивач" како би превазишли свој кукавичлук; у Персони 4, они призивају своје Персоне уништавањем Тарот карти; у Персони 5, призване су скидањем маски актера.

Персоне се користе за физичке и магичне нападе, као и за акције исцељивања, лечења и наношења статусних ефеката. У свим Персона играма, сви актери добијају иницијалну Персону, која може еволуирати у другу Персону пратећи догађаје приче и коришћења током битке. У мноштву Персона игара, две или више Персоне могу се призвати одједном да би се извела моћна Фузиона Магија. У Персони 3, 4 и 5, само главни лик може користити и бирати између више Персона; остали ликови користе једну Персону. Током игре, играч стиче више Персона кроз систем "Скил" карата, заступљене Главним Аркана Тарот картама. Свака скил карта представља другу Персона породицу, које имају сопствене могућности својствене породицама које представљају. Више Персона је могуће спојити како би се створила нова Персона са унапређеним и наследним особинама: у Персона 2 дуологији је могуће спојити две Персоне док је у Персони 4 могуће је спојити и до 12 Персона. Почевши од Персоне 3, протагониста сваке игре има способност звану "Дивља Карта", која омогућује призивање више Персона заступљене Арканом Будале.

Социјалне Везе и Преговарање[edit]

"Социјалне Везе" је систем представљен у Персони 3, који представља форму интеракције између ликова повезаном са растом Персони које поседују. Током времена ван борбе, главни лик може интераговати и гајити изабрану Социјалну Везу, која представља независтан систем развитка карактера повезаним са Персона породицом или Арканумом. Како веза главног карактера и карактера који представља Социјалну Везу расте, њен ранк се увећава и могуће је призивати и спајати јаче Персоне повезане са Арканумом Социјалне Везе. Особине попут академских и социјалних способности, главног актера повезаним са његовим социјалним животом се могу искористити како би унапредиле способности Персоне. Унапређена верзија система Социјалних Вези, познат и као "Конфиданти" се појавио у Персони 5.

У Персони, Персона 2 дуологији и Персони 5, такође постоји могућност "Преговарања" која је пренета из Мегами Тенсеи Серијала, за време које карактери играча причају са својим непријатељима и изазивају одређене реакције зависне од њихових одлука за време дијалога. Неки одговори дају скил карте које је могуће искористити при креирању нових Персони. Преговарање је избачено из Персоне 3 и Персоне 4, и ако су запослени Атлуса сматрали систем Социјалних Веза и аспекте спајања Персона као прерушена верзија истог. У Персони 5, преговарање је могуће покренути за време "Холд-ап" сесије; Сенке је могуће наговорити да се придруже групи као нова Персона уколико је Преговарање успешно, ако играч нема већ исту, и ако је на одговарајучем нивоу.

Околина и тематика[edit]

Персона серијал се одвија у модерном Јапану и фокусира се на групу средњошколаца, са изузетком Вечне Казне, која се фокусира на групу одраслих људи. Околина се описује као урбана фантазија, са необичним дешавањима на иначе нормалним локацијама. Град је биран за типичну локацију причи у серијалу, са јединим изузетком у Персони 4 где је искоришћен рурални град. Иако су углавном независне игре које деле само неке заједничке тематске елементе, Персона игре деле континуитет, са елементима из ранијих игара који се појављују у каснијим. Персона и Персона 2 игре деле наративне елементе који се завршавају са Вечном Казном, тако да Персона 3 креће са новом локацијом и групом актера. Прва у серијалу је Персона, која се дешава 1996. године. На то се надовезују догађаји Невиног Греха и Вечне Казне 1999. године. На крају Невиног Греха, главни ликови успевају да избегну уништење Земље преправљањем догађаја и стварајући реалност Вечног Греха, чија права реалност постаје изолована на Другој Страни. Персона 3 и наредне игре полазе од Вечне Казне. Персона 3 се дешава у 2009. и 2010. а Персона 4 у 2011 и 2012. години. Персона 4 Арена игрице и Плесање Целе Ноћи се дешавају у месецима након Персоне 4. Насупрот претходним, Персона 5 се дешава у неназначеној години "20ХХ". Персона Q серијал се дешава у одвојеном и затвореном свету у коме ликови из Персоне 3, 4 и 5 бивају убачени из својих времена. Дијалог у Q2 сугерише да се Персона 5 дешава само неколико година након Персоне 4.

Централни концепт серијала је колективна подсвест, део који је настао захваљујући срцима човечанства и из које су рођене Персоне. По томе што пише у Персона Клуб П3 књизи, колективна подсвест је генерисана од стране примитивних јединки на Земљи како би се затворила спиритуална есенција Никс-а, бића које је створено у свемиру чије би постојање било разлог завршетка свог живота на Земљи. Њено тело је оштећено тиме и постало је месец, док је њена психа остала на површини закључана у срцу колективне подсвести. Делићи Никсине психе, познате и као "Сенке" су и претња и круцијални део егзистенције човечанства. Како би још више помогли при одбрани од непријатељски настројених Сенки, људи су креирали божанства која постоје у колективној подсвести, многа која се манифестују у Персоне. Никс се појављује у Персони 3 као антагониста. Главне локације у тамници у свакој игри су креиране захваљујући скривеним жељама и прохтевима људи и углавном друге силе их користе за своје потребе. Честа локација која се понавља у већини игара серијала је "Сомотска Соба", место између стварности и подсвести које је креирао Филемон који мења своју форму у зависности од психе тренутног госта собе. Њени становници, вођени енигматичним старцем Игором, помажу главним ликовима да побољшају способности својих Персона. Иако уобичајено неприступачна и невидљива свима сем онима који су потписали уговор са собом, могуће је призвати друге у присуству госта, намерно или случајно.

Главни лик сваке Персона игре је ћутљив протагониста који представља играча, који има манеризме "тихог и кул" карактера, како то описује директор серијала. Када је писац нове приче за Вечну Казну за ПСП верзију желео да главни лик има играни дијалог, добија вето јер то иде против традиције серијала. Два актера која се стално понављају и који су генерисане од стране колективне подсвести су Филемон и Њарлатотеп, а они представљају позитивне и негативне особине човечанства. У Невином Греху, ово двоје откривају да су у прокси такмичењу које даје за питање да ли ће човечанство прихватити своја контрадикторна осећања и пронаћи свој виши циљ пре него што само себе уништи. Филемон се појављује у каснијим Персона играма као плави лептир. Много главних антагониста серијала су персонификације смрти креиране од стране колективне подсвести. Централна тематика Персона серијала је истраживање људске психе и како главни лик проналази своје "право ја". Приче се често фокусирају на међуљудске односе главних актера и њихових психологија. Такође постоји суптилан фокус на "људску душу".

Многи концепти које обухвата серијал (Персоне, Сенке, Филемон) користе Јунговску психологију и архетипове. "Маска" коју људи носе током свог свакодневног живота је понављајући мотиф, који се повезује са њиховим Персонама. Овај мотиф је очигледно приказан у Персони 5 где главни актери користе маске како би се прерушили у лопове. Дуални живот главних актера је директно инспирисан овим тематикама. Свака игра такође користи сепцифичне тематике и мотифе. Персона 2 се фокусира на ефекте гласина које директно утичу на стварност (ефекат који креатори називају "моћ Котодаме"); Персона 3 користи тему депресије и таме унутар људи; Персона 4 посматра како трачеви и медије утичу на људске погледе на друге; а Персона 5 показује како главни ликови јуре своју личну слободу у рестриктивном модерном друштву. Елемент који се понавља у ранијим издањима, "Лептиров Сан", је чувена прича кинеског филозофа Жанг Жоу-а. Она се повезује са тематиком серијала и са честом појавом Филемона у облику лептира. Филемонов оригиналан изглед је заснован на Жуан Жоу-у. Њарлтотеп карактер је заснован на карактеру истог имена из Х. П. Лавкрефтовог Катулу Митоса, и целог Митоса који се често референцира у Персони 2. Сомотска Соба је заснована на Црној Колиби из Твин Пикс-а, док су Игор и његови асистенти названи по карактерима из новеле Мари Шелијиног Франкештајна и њених адаптација.

Развој[edit]

Персона серијал је прво зачет након објаве Шин Мегами Тенсеи Уколико... за Супер Фамиком. Како је окружење за Уколико... позитивно прихваћено, Атлус је одлучио да креира посвећен сабсеријал који се фокусира на унутрашње муке младих. Фокус на средњошколски живот је такође одлучен због искуства креатора серијала, Кођи Окаде и Казуме Канека: по њиховим речима, како скоро свако искуси студентски живот у неком тренутку свог живота, било је то нешто са чиме би људи могли да се поистовете, што представља и учење и личну слободу. Због тога, овај приступ је помогао да играчи прихвате тематике серијала и разноврсност идеја сваког издања. Канеко је поготово покушао да рекреира његова искуства и утицај који је овај период имао на њега кроз овај серијал. Главни концепт прве игре је Мегами Тенсеи издање које је било приступачно за нове и обичне играче у супротности са главним серијалом. Изобиље кежуал игара на Плејстејшну је потврдило ову одлуку. Мегами Ибунроку, назив игре, представљао је статус игре као директна алтернатива серијала. Касније одбачен како би се даље Персона прихватила као независан серијал. Након успеха Персоне, Невин Грех је почео са развојем, задржавајући много претходних запослених. Током писања приче Невиног Греха, одлучено је да свет Персоне 2 је морао да има другачију перспективу у односу на перспективу протагонисте. Одлука је служила као темељ за Вечну Казну. Пратећи то, Персона серијал је ушла у чекање док је фокус био на другим пројектима, један од којих је и Шин Мегами Тенсеи 3: Ноктурн.

Концепт Персоне 3 је достављен Атлусу 2003. од стране Кацуре Хашина, који је радио као дизајнер више Мегами Тенсеи игара и био директор Ноктурна. Добијајући одобрење концепта од Атлуса, развој је започет исте године, након завршетка Ноктурна и дуологије Дигитал Девил Саге. Персона 3 је био Атлусов покушај пласирања свог производа на публику и ван Јапана. Идеје о Персони 4 су кружиле, али званичан развој игре је кренуо тек након објављивања Персоне 3. Припреме за развој Персоне 5 је почео тек 2010. године. Тим је одлучио да се посвети тежим темама приче, наводећи да би то било драстичније искуство од Персоне 3. Персона 4 Арена и њен наставак су први "не-РПГ" колаборативни пројекти серијала; овај успех јео инспирисао креирање Персоне Q и Плесање Целе Ноћи.

Прве три Персона игре развијене су уз помоћ Атлусовом Р&Д1 студија, исти који је одговоран за оригиналне Мегами Тенсеи игре. Почевши од Персоне 3, посвећен тим оригинално назван друго Креативно Продукционо одељење почиње да активно ради на развијању серијала. Тим је 2012. премењен у П-Студио. Хашино остаје у главни у студију до објављивања Персоне 5 2016. године, када се преселио у ново одељење, Студио Нула, да ради на пројектима невезаним за Персону. Поред Атлуса, други су такође помогли у развоју издања Персона серијала. За време пре-продукције сцене за Персону 4 Арена, Хашино прилази Арк Систем Ворксу након што бива одушевљен њиховим радом на БлазБлу серијалу. Развој Плесања Целу Ноћ иницијално је рађен од стране Динго-а, али због забринутости за квалитет, Атлус преузима примарни развој, док Динго бива остављен као пропратни креатор.

Дизајн изгледа[edit]

Два карактер уметника Персона серијала су Казума Канеко, централни уметник у главном Мегами Тенсеи серијалу који је дизајнирао карактере за прве три Персона игре, и Шигенори Сођима, који је радио као поред Канека и преузео његово место у дизајну карактера од Персона 3 па на даље. При дизајнирању карактера за Персону, Канеко је био инспирисан познатим личностима, фикционим карактерима тог времена и члановима Атлусових запослених. У Персони и Невином Греху, главни ликови су сви носили исте школске униформе, тако да је Канеко одлучио да их раздвоји користећи модне аксесоаре. Главни ликови Вечне Казне су одрасли, тако да је Канеко морао да осмисли другу дизајн процедуру. Након неког времена је усвојио концепт обичних одраслих и дао им дизајн који би се истицао у игри.

Сођимин први озбиљан рад серијала је рад на карактерима Персоне поред Канека. Канеко је задужио Сођиму за уметнички правац након Персоне 2, јер није желео да утисне свој цртачки стил на Персона серијал, а хтео је и да Сођима добије искуство. Сођима је осетио значајан притисак добијајући своју нову улогу, од како је серијал акумулирао поприличну популарност током Канекиног мандата. У каснијем интервју-у, Сођима рече да иако је поштовао и дивио се Канеку, никада није свесно имитирао његов рад и након одређеног времена одабрао улогу услуживања љубитеља Персона серијала, прилазећи карактерском дизајну са идејом да креира нешто ново, а не нешто што је подсећало на Канекин рад. За његов карактер дизајн, Сођима користи праве људе које је упознао или видео, посматрајући шта њихов физички изглед говори о њиховој личности. Ако његов дизајн буде превише сличан људима које је видео, прави нов скеч имајући у виду личност особе. При раду на Персони Q, његовом првом покушају рада са деформисаним Чиби стилом због везе са Етријан Одисеја серијалом, Сођима узима у обзир шта фанови љубитељи осећају према ликовима. Део од изузетне важности за његову технику дизајна је октривање по чему се одређени лик истиче, а потом прилагођавање тих особина како би остао препознатљив чак и након поновног дизајнирања.

Напослетку Персоне 3, свака Персона игра била би дефинисана одређеном естетиком и кључном бојом. Једна од првих уметничких одлука тима је да Персона 3 има мрачну атмосферу и озбиљне ликове, тако да је примарна боја постала плава, како би одразила ове особине и урбану околину. Насупрот њој, Персона 4 има светлије тонове и ликове, али такође има мистерију убиства у заплету, тако да је одабрана боја била жута како би представљала како светле тонове тако и изазвати сигнал опреза. Како наводи Сођима, плава је боја адолесценције, а жута је боја среће. Боја одабрана за Персону 5 је црвена, како би изазвала грубу контраст у односу на претходе Персона игре и повезала теме које се налазе у причи. Њен уметнички стил је описан као природна еволуција на Персона 4 стил.

Музика[edit]

Музику Персона серијала су правили разни композитори. Један од истакнутијих је Шођи Мегуро, који је почео са радом на Персони непосредно након што се придружио Атлус копманији 1995. године. Његова прва композиција за игру била је "Арија Душе", тема за сомотску собу која се понавља кроз серијал. Током његовог иницијалног рада на серијалу, Мегуро се осећао ограничено због малог физичког простора на дисковима Плејстешн система, тако да када је почео компоновање за Персону 3, која је дозволила "звучни стриминг" због побољшаног хардверског капацитета, могао је потпуно показати свој музички стил. Његова главна брига за музику у Персони 3 и 4 је певачев изговор енглеског текста. Није могао да ради на Персона 2 играма због свог заузећа на другим пројектима, један од којих је и Макен Х. Мегуро такође бива главни композитор Персоне 5, користећи елементе есид џеза, и теме игре за инспирацију одговарајуће атмосфере. Музику Невиног Греха и Вечне Казне је радио Тошико Тасаки, Кенићи Цућија и Масаки Курокава. Цућија је иначе мало радио на Персони, јер му је компоновање било напорно.Алтернативе попут Персоне Q и Плесање сабсеријала су радили други композитори, наиме Китађо, Тошики Кониши и Рјота Козука.

Објављивање[edit]