User:Anagrdadolnik/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia

Belting (tehnika petja)[edit]

Glasbeni izraz belting izhaja iz ameriške pogovorne besede (to belt out), se pogosto prevaja kot vzklik, včasih pa tudi kričanje. Govorimo o izrazu, katerega izvor opisuje ton z naslednjimi lastnostmi: intenzivnost, prepoznavnost in podpora. Ker se pomen izraza, prevedenega v slovenščino, izgubi, ohranjamo izvirno ime. Petje s tehniko belting je zanimivo in zahtevno. Tehnika je postala priljubljena s sodobno pop glasbo in je v zadnjih letih postala bolj znana. S pravilno vadbo ni zdravju škodljiva, še posebej če jo dopolnimo z vrsto drugih vokalnih tehnik. Kljub priljubljenosti te tehnike je o njej zelo malo napisanega. Eden od razlogov je seveda težavnost poučevanja te vrste petja. Mnogi učitelji in pevci belting pogosto razumejo kot način petja, ki zagotovo poškoduje glasilke.

Beyonce, ki pogosto uporablja tehniko belting.

Ko gre za belting, ga lahko opišemo kot grob, svež in zvočen slog petja. Z višanjem tona glasu se povečuje tudi glasnost. Občutek pritiska, ki ga imajo pljuča skozi glasilke, povzroči koncentrirano glasovno moč in poveča posamezne tone, ko se višina tona dvigne. Ta način petja najlažje primerjamo z glasnim govorjenjem oziroma petjem, obrnjenim proti sprednjemu delu pevčeve maske, ne pa proti zgornjemu delu lobanje, kar je značilno za klasično petje. Tehnika belting je ena najpogosteje uporabljenih tehnik sodobnih pop izvajalcev, med drugim: Beyonce, Pink, Katy Perry, Christina Aguilera, Lady Gaga, Miley Cyrus, Jennifer Hudson, Celine Dion, Bruce Springsteen, Adam Lambert, Josh Groban, Sting, Steven Tyler, Prince in drugi.

Za nekatere pevce je pot do osvojitve tehnike beltinga lahka, za druge pa ne. Mnogi učitelji petja se izogibajo uporabi, ker zahteva velik pritisk na glasilke. Čeprav obstajajo dvomi o nevarnostih, je belting značilna zdrava in pravilna metoda, tako kot pri vseh drugih tehnologijah pa obstajajo tudi zdravstvena tveganja. Belting je treba uporabljati zmerno kot pri kateri koli drugi mišici. Nekateri dvignejo trup brez napora, nekomu s premalo razvitimi trebušnimi mišicami pa ta tehnika ne bo ustrezala .

Pogoste težave pri tehniki Belting[edit]

Pogoste težave pri tehniki belting so:

  1. 100-odstotna uporaba prsnega registra. Poškodbe, ki lahko nastanejo zaradi uporabe Beltinga, so pogoste v visokem registru, ker se glasilke upogibajo bistveno hitreje kot v nizkem registru. Ker imajo ženske višji pevski glas kot moški, so bolj dovzetne za to tveganje. Rešitev je torej varčna uporaba te tehnike belting.
  2. Bolečina ali pa občutek zategnjenosti glasilk , je čas, da se pevec spočije. Pogosto je razlog za bolečino zdravstvena, kot sta astma in nekatera zdravila. Okrevanje po bolezni, kot sta prehlad in gripa. Vsa našteta stanja povzročajo otekanje glasilk. V kakšnem stanju mora pevec peti lahkotno, še bolje je, če se petju povsem izogne, v nobenem primeru ne sme koristiti tehnike beltinga. Zelo ugodna rešitev za pevca je zmanjševanje napetosti. Ker gre tako za fizično napetost zaradi uporabe mišic (petje brez, vsaj malo napetosti glasilk ni mogoče), kot tudi napetost, ki je posledica stresa, je pomembno, da pevci najdejo svoj osebni pristop k temu stanju.
  3. Zelo pomemben dejavnik v pravilni uporabi beltinga, je pravilno dihanje. Dihanje, ki izhaja iz ravnovesja prepone. V kolikor se pevec poje visoke tone, mora pripraviti spodnji del trupa, ga sprostiti, ob inhalaciji in ob izdihu zadostno podpreti s krčenjem zgornjega dela trebušnih mišic. Takšna tehnika pripomore, da zrak ostane v pljučih dlje časa. H dodatnemu ravnovesju prispeva uporaba rok, ki dajejo občutek podprtega dihanja.

Viri[edit]

  • Gagné, J. (2015). Belting: A Guide to Healthy, Powerful Singing. Boston: Berklee Press

Zunanji viri[edit]

https://majoringinmusic.com/voice-students-what-is-healthy-belting/