Talk:Chloraka

Page contents not supported in other languages.
From Wikipedia, the free encyclopedia

Κυριάκος Ταπακούδης[edit]

Εν περίληψη μερική ιστορία του χωρίου Χλώρακας

Εισαγωγή.

Η Χλώρακα έχει στη μια της πλευρά τη θάλασσα και στην άλλη έχει για θέα ολόκληρη βουνοσειρά. Και από την γραφική πλατεία με το μπόλικο πράσινο και τα γραφικά καφενεδάκια να φαίνεται ο ήλιος όταν δύει στο πέλαγος. Είναι το χωριό με τις όμορφες παραλίες και με τις έντονες αντιθέσεις. Με παλιά και μοντέρνα κτίρια, με φυσικό περιβάλλον, με κουλτούρα που συνδυάζει Ελλάδα, Ευρώπη και Ανατολή, με αρκετά ξενοδοχεία, με εστιατόρια, μπυραρίες, καφενεία, αλλά και με φιλόξενους κατοίκους,. Έχει για κύρια χαρακτηριστικά τις παραλίες με τους απόκρημνους βράχους, τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, και τις χρυσές αμμουδιές. Όλο το χωριό είναι ένα μπαλκόνι στη Μεσόγειο, κτισμένο σ ένα μικρό οροπέδιο λίγα μέτρα απο τη θάλασσα, με βραχώδεις πλαγιές, με τρεμιθιές, με δρύες,και καταπράσινες λαγκαδιές . Είναι μια τέλεια τοποθεσία που ποτέ δε χάνει τη γοητεία και τη θελκτικότατα της. Κουρνιασμένη στην δυτική γωνιά της Κύπρου είναι ένα στολίδι με πολλη ιστορία και φημισμένους άνδρες.

Ιστορια.

Η Χλώρακα είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά της πόλεως του Κτήματος και εχει για σύνορα τα χωριά Εμπα (βόρεια), Λέμπα (βορειοδιτικά), Κισσονεργα (δυτικά), και Κάτω Πάφο (νότια). Στα νοτιοδυτικά κείτεται η Μεσόγειος θάλασσα ο΄πού φυλά τις ακτές, και φαντάζει πανοραμική από όλο το χωριό γιατί είναι κτισμένο σε οροπέδιο που ευρίσκεται λίγα μέτρα από αυτήν. Ήταν η γη καυκάλλα, και σε αυτήν υπήρχε αγρια βλάστηση όπως σχινιές, αρκόσιηλλες και άλλα είδη, με αποτέλεσμα χειμώνα καλοκαίρι να είναι καταπράσινη, να είναι χλωρή, εξ ου και το όνομα αυτής Χλώρακα. Πριν ονομαστεί ως έχει, ονομαζόταν Πρασκίουρο, μια άλλη παραλλαγή που έχει την ίδια εννοιολογία, διότι το χωριό ήταν κτισμένο στην άκρη μιας σειράς γκραιμμών με πολλή βλάστηση, και είχε το σχήμα ουράς, δηλαδή είναι παράγωγο των λέξεων πράσινο και ουρά. Οι πρώτοι κάτοικοι ήσαν βοσκοί και γεωργοί που έκτισαν τις μάντρες τους στις παρυφές του οροπεδίου για να εχουν ανέπαφη την αγρια βλάστηση για βοσκή και τα χωράφια στη μεριά της θάλασσας για καλλιέργεια, καθως επισης για να επιβλέπουν την θάλασσα όταν συνέβαιναν επιδρομές απο Πειρατές και Σαρακηνούς, ωστε να έχουν τον καιρό να κρύβουν τα υπάρχοντα τους. Ξεκινούσε η κατοικημένη περιοχή από την περιοχή Ορμάνια (στο κέντρο του σημερινού χωριού) και κατελάμβανε όλη την κορυφογραμμή του οροπεδίου μέχρι τον παλαιολιθικό συνοικισμό του χωριού Λεμπα. Τρεξιμιό νερό υπήρχε στην περιοχή Κλούνοι, στον Αγιο Νικολαο ( Αγίασμα), στο Καμαρούιν (βρύση), στον Πύρκο (βρύση), και στη Βρύση. Η υπάρχουσα ιστορια για την κοινοτητα της Χλωρακας είναι ελαχίστη, και αυτή την μαθαινουμε κυρίως από γεροντότερους, πού δυστηχώς δεν έχουν να πουν εκτός της περιόδου κατά την οποίαν έζησαν, δηλαδή τον 19ο αιώνα. Επίσης την εβρίσκομεν διεσπαρμένην σε μικρές σημειώσεις και αναφορές σε παλιά περιοδικά, αλλά κυρίως στο βιβλίο του Χρίστου Μαυρέση «Χλωρακα ιστορική και λαογραφική μελέτη» που σε μια αξιόλογη του προσπάθεια κατάφερε να εξιστορήσει όσα μπόρεσε να πληροφορηθεί από τους εναπομείναντες γηραιοτέρους κατοίκους καθώς από αρχεία και συγγράμματα που υπάρχουν.

Κυριάκος Ταπακούδης

Move[edit]

I moved Khloraka to Chlorakas, based upon common usage in English.--Labattblueboy (talk) 07:28, 17 November 2011 (UTC)[reply]