Draft:Tomáš Okurek

From Wikipedia, the free encyclopedia

"Tomáš Okurek" (vlastním jménem Tomáš Tůma) je český nejznámější balónkový umělec, často označovaný jako balónkář nebo český balónkový král. Je známý svými balónkovými show a tvorbou unikátních balónkových výstav. Narodil se 29. června 1986 v Brně, kde také strávil celý svůj život.

Již jako malý kluk se Tomášovi líbily stavebnice, ale kostek nikdy nebylo dost. Během svých studií práva na Masarykově univerzitě ho napadlo, že balónky by mohly sloužit jako stavebnice, které mu umožní splnit svůj sen stavět velké sochy, hrady a další věci. Z počátku začal s jedním balónkovým pejskem na dětské oslavě, který postupně přerostl v jeho vášeň a povolání. Z hobby se stala jeho práce, kdy se začal specializovat na balónkové výzdoby pro firemní události a také na uměleckou tvorbu soch z balónků. Když měl pocit, že dosáhl svého limitu, začal cestovat po světě, kde se učil od mistrů balónkového umění, čímž neustále rozvíjel své dovednosti a tvůrčí schopnosti.

Během roku 2023 Tomáš zahájil tvorbu svých největších balónkových výstav. Tyto výstavy jsou impozantními uměleckými díly, které zahrnují více než 100 tisíc balónků, nazvučení jednotlivých expozic, světelné show a stále se rozšiřující pohybové prvky. Tyto výstavy nejenže představují Tomášův umělecký talent a inovativní přístup k balónkovému umění, ale také přitahují pozornost a obdiv široké veřejnosti jak v České republice, tak i v zahraničí.

Tomášova práce je založena na respektu k přírodě, protože k tvorbě využívá 100% rozložitelný latex, čímž aktivně přispívá k ochraně životního prostředí a eliminaci používání plastů. Kromě toho využívá prvky programování, které studoval na střední škole, při programování svých balónkových soch, čímž jim umožňuje pohyb, svícení a vydávání zvuků.

V roce 2024 obdržel Tomáš Okurek pocty, když se stal zástupcem jednoho z největších výrobců rozložitelných balónků na světě, italské společnosti Gemar, která denně vyrobí 6 milionů balónků.

Pro články o Tomášovi Okurkovi navštivte

https://www.novinky.cz/clanek/muzi-puvodne-mel-byt-pravnikem-stal-se-z-nej-cesky-balonkovy-kral-40461227

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-ostrava/735858/balonkovy-kral-tomas-36-nafukovaci-more-ze-45-tisic-balonku.html