Sint-Antonius van Paduaklooster (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Antonius van Paduaklooster
Sint-Antonius van Paduakerk en het aangrenzend klooster
Plaats Brussel Stad
Gewijd aan Antonius van Padua
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
Detailkaart
Sint-Antonius van Paduaklooster (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Sint-Antonius van Paduaklooster
Lijst van kerken in Brussel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het Sint-Antonius van Paduaklooster is een 19e-eeuws neogotisch klooster met kloosterkerk in de Brusselse Artesiëstraat, naar een ontwerp van de Nederlandse architect Pierre Cuypers.

De nieuwbouwkerk werd in 1868 opgeleverd in opdracht van de orde van de Franciscanen Conventuelen. Het is een driebeukige kruiskerk in rode baksteen met speklagen. De kerk heeft een octagonale vieringtoren naar ontwerp van Johannes Wilhelmus Boerbooms die als leerling van Pierre Cuypers toezicht op de bouwwerken van de kerk uitoefende. Pierre Cuypers ontwierp ook het interieur, met onder meer natuurstenen figuratieve kapitelen, pijlers en muurschilderingen en als groot meubilair een orgelkast en een communiebank. De kerk kreeg gebrandschilderde roos- en lancetvensters.[1]

De kerk is niet de enige Sint-Antonius van Paduakerk in het hoofdstedelijk gewest. Vijf kilometer verderop staat aan het Sint-Antoonplein 1 in Etterbeek een neogotische parochiekerk met dezelfde patroonheilige. Maar deze is opgericht in breuksteen, dateert uit 1905 en is ontworpen door de architecten Edmond Serneels en Georges Cochaux.

Zie de categorie Sint-Antonius van Paduakerk (Brussel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.