Schaarstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schaarstraat
De Schaarstraat in Brugge
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Begin Coupure
Eind Gentpoortstraat
Portaal  Portaalicoon   Brugge

De Schaarstraat is een straat in Brugge.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Er liep door de wijk Ten Hoye een lange straat die Hooistraat heette. In 1751-1753 kwam er een splitsing toen de Coupure werd gegraven. Het noordelijk deel bleef Hooistraat, het zuidelijk deel werd Schaarstraat.

Ook al waren er in de straat wel een paar huizen die hun naam aan de straat hadden kunnen geven, gaf de volksmond er de voorkeur aan de straat te noemen naar de herberg De Schare, die in de Hooistraat lag, aan de overkant van de Coupure. Alhoewel, ook in de nieuwe straat bleef er nog een herinnering aan het ambacht van de kleermakers of 'scheppers', met name het huis De Scheppers Schaere dat gedeeltelijk moest wijken voor de nieuwe gracht en straat. Het vroegere ambachtshuis droeg nog een gevelsteen die aan de kleermakers herinnerde, hoewel in het huis een bakker actief was en er ook een herberg uitbaatte. Er was dus een dubbele reden om 'Schaarstraat' als nieuwe naam aan te nemen.

De Schaarstraat loopt van de Hooistraat en de Scharebrug, vanaf de kruising met de Coupure, tot aan de Gentpoortstraat en de Nieuwe Gentweg.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036
  • Walter BAES, Van Rame tot Coupure. Geschiedenis van een Brugse wijk, Brugge, 1997, ISBN 9789051481495
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Schaarstraat 3, Heilge Magdalenakerk, in: Via Europa, reisverhalen in steen, Open monumentendagen Brugge 1999, Brugge, 1999.