Kuipersstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kuipersstraat
De Kuipersstraat, met links de Stadsschouwburg
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Begin Eiermarkt
Eind Naaldenstraat
Algemene informatie
Genoemd naar Aanwezige kuipers of tonnenmakers
Portaal  Portaalicoon   Brugge

De Kuipersstraat is een straat in Brugge.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Kuipersstraat behoort tot de oudste straten in het centrum van de historische stad. In 1292 had ze al geruime tijd haar naam, en werd toen met kasseien belegd: pro calceia in Cuperstrate, vermeldt de stadsrekening.

Er is geen andere verklaring dan dat de straat vernoemd werd naar de kuipers die er woonden en die er waarschijnlijk ook hun ambachtshuis hadden. Niet voor altijd, want in 1429 kochten ze een huis aan op de hoek van de Vlamingstraat en de Niklaas Desparsstraat, om er hun ambachtshuis van te maken.

Een groot herenhuis dat in deze straat werd bewoond door schepen Charles Lauwereyns, diende ook als vergaderplaats voor de vrijmetselaarsloge La Parfaite Égalité, waar hij de achtbare meester van was. Het huis werd gesloopt in 1866, om plaats te maken voor de nieuwe stadsschouwburg.

De Kuipersstraat loopt van de Eiermarkt tot aan de Naaldenstraat.

Stadsbibliotheek Biekorf[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van verschillende huizen, waar onder meer de drukker Joseph Van Praet had gewoond, werd op het einde van de negentiende eeuw het grootwarenhuis Titz gebouwd. Na de Eerste Wereldoorlog, waarbij de eigenaar als Duitser onteigend werd, kwam het grootwarenhuis in handen van de familie Bernheim en dreef het handel onder de naam A l'Innovation tot in de jaren negentien zestig. De eigendom werd toen door de stad Brugge aangekocht en, naar een ontwerp van de architecten Luc Dugardyn en Luc Vermeersch, werd een gebouw opgericht dat sinds 1977 huisvesting verleent aan de openbare stadsbibliotheek Biekorf.

De Pensée[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis Kuipersstraat 25 werd rond 1490 gebouwd en kreeg de naam de Pensée. Het was een aanzienlijk herenhuis, met een negentien meter hoge schermgevel. Het behoorde opeenvolgend aan heel wat aanzienlijke Brugse families: Ryckaert - Van de Walle - Bave - De Wree -Wynckelman.

In de negentiende eeuw behoorde de eigendom achtereenvolgens aan de lakenhandelaars Henri en Bernard Coucke, aan kanunnik Aimé Boone en, tegen het einde van de eeuw, aan de weduwe Maria Cauwe-Benninck.

In 1907 werd de eigendom aangekocht door de liberale maatschappij Willen is Kunnen, die er een grote zaal en een paar drankgelegenheden in inrichtte. De zaal werd in art-nouveaustijl ingericht door architect Oscar Dumon. Dit gebouw, voortaan Zwart Huis genoemd, herbergde vanaf 1919 de bioscoop 'Zwart Huis'. Het bleef verder ook functioneren als herberg, danszaal en restaurant.

Bekende bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Kuipersstraat 21, provinciecommando, in: 19de-eeuwse architectuur in de binnenstad, Open Monumentendag 1990, Brugge, 1990.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Huis 'De Pensée' (Zwart Huis), in: 10 jaar monument en feest, Open monumentendagen Brugge 1998, Brugge, 1998.
  • Brigitte BEERNAERT e.a., Kuipersstraat 21, huis van dr. Alfred Devaux, in: Wonen, Open Monumentendagen 2007, Brugge, 2007.
  • Mark MEGANCK, Het provinciecommando en de militaire organisatie van Brugge in vredestijd, in: Brugge garnizoenstad, Brugge, 2008.
  • Frans DEBRABANDERE, Brugse plaatsnamen, in: Brugge die Scone, 2009, blz. 47.
  • Jaak A. RAU, In Brugge verdwenen. 18de-eeuws pand in de Kuipersstraat, in: Brugge die Scone, 2013.
  • Chris WEYMEIS, Brugge, van Academiestraat tot Zwijnstraat, Deel 3: J - K, Brugge, 2016.


Zie de categorie Kuipersstraat (Brugge) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.