Kegelschoolstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kegelschoolstraat
Kegelschoolstraat
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Stadsdeel West-Bruggekwartier
Wijk Boeveriewijk
Begin Smedenstraat
Eind Sint-Maartensbilk
Portaal  Portaalicoon   Brugge

De Kegelschoolstraat is een straat in Brugge.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De straat werd alleszins in 1850 al 'Schoolstraat' genoemd. De naam kon verwijzen naar de volksschool die de Broeders van Liefde er in die tijd bouwden. Voordien was het wellicht een steeg zonder naam.

Bij de fusie van Brugge en randgemeenten werd vastgesteld dat vier straten de identieke naam Schoolstraat droegen. Voor de straat in de deelgemeente Sint-Andries (228 inwoners), werd de naam behouden. Die in Assebroek (39 inwoners) werd vervangen door de plaatselijke toponiem 't Maandagse. Die in Sint-Michiels (geen inwoners) verdween. Bleef de Schoolstraat in Brugge (16 inwoners).

Hiervoor greep men terug naar een tekst uit 13 april 1483 waarin stond: twee huusen in de Angewaerdstrate (Hauwersstraat), streckende met hunne erve tot de voordesen keghelscole. Een straatnaam was dit eigenlijk niet, misschien was daar zelfs helemaal geen straat, hoogstens een doorgang of steeg. Er stonden wel kleine huizen, gebouwd in de 16de en de 17de eeuw. Het was alvast een verwijzing naar iets wat daar ooit in de onmiddellijke nabijheid bestaan had.

Een kegelschool was geen onderwijsinrichting, maar een speelschool, een plek waar het kegelspel werd beoefend. Men oordeelde derhalve dat deze vroegere plaatsaanduiding opnieuw tot leven kon worden gebracht, in de omgeving of misschien zelfs op de plek waar ooit een kegelschool stond.

In de Kegelschoolstraat (5, 7 en 9) bevinden zich drie objecten (onroerend erfgoed) uit het erfgoed Vlaanderen, eenheidsbebouwingen, objectnummer 82492.[1]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Karel DE FLOU, Woordenboek der Toponymie, Deel 9, Brugge, 1929, kol. 1085-1086.
  • Charles VERSCHELDE, Etude sur les noms des rues et des maisons de la ville de Bruges, in: Handelingen van het genootschap voor geschiedenis te Brugge, 1875.
  • Adolphe DUCLOS, Bruges, histoire et souvenirs, Brugge, 1910.
  • Stad Brugge, Raadgevende Commissie voor Toponymie en Straatnamen, Advies over het wegwerken van dubbel of meervoudig voorkomende straatnamen op het grondgebied van de nieuwe stad Brugge, Brugge, 1972.
  • G. DEWAELE, De scholen van de Broeders van Liefde te Brugge, (onuitgegeven), 1975
  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036
  • Chris WEYMEIS, Brugge, van Academiestraat tot Zwynstraat, Deel 3: J-K, Brugge, Uitgeverij Van de Wiele, 2016, ISBN 978-90-76297-637.