Joods Kindermonument (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joods Kindermonument
Monument in 2017
Kunstenaar Wim Quist
Jaar 2013
Locatie Kop van Zuid, Rotterdam
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Joods Kindermonument in Rotterdam is een monument op de Kop van Zuid ter nagedachtenis aan de Rotterdamse Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen. Het monument is opgezet als een halve cirkel waarop de namen van alle kinderen zijn opgenoemd. Het is ontworpen door Wim Quist en op 10 april 2013 onthuld.[1]

In de Tweede Wereldoorlog werden Rotterdamse Joden vanuit Loods 24 gedeporteerd. Hieronder waren 686 kinderen van één maand tot en met twaalf jaar waarvan de namen - dankzij een zorgvuldige administratie - nog bekend zijn. Een plaat is onbeschreven om de kinderen die niet bij naam bekend zijn te eren. Zij werden met de volwassenen gedeporteerd per trein naar Kamp Westerbork in Drenthe, en daarna meestal naar Auschwitz of Sobibor om te worden vermoord.

Namen van joodse kinderen, op transport gesteld vanaf Loods 24

Een stukje muur dat rondom het terrein stond waarbinnen Loods 24 zich bevond aan de Stieltjesstraat herinnert vandaag de dag aan de reis die vanuit deze plaats begon. De stichting Loods 24 en Joods kindermonument[2] heeft het initiatief genomen voor het monument om al deze namen bij deze muur te tonen. Het monument is geadopteerd door de leerlingen van een nabij gelegen school.

Zie de categorie Joods Kindermonument, Rotterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.