Gruuthusestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gruuthusestraat
Gruuthusestraat.
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Begin Dijver
Eind Mariastraat
Portaal  Portaalicoon   Brugge

De Gruuthusestraat is een straat in Brugge.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de heren van Gruuthuse in de 15de eeuw, naast de plek waar de Reie de Dijver noemde, hun stadspaleis bouwden, mag men aannemen dat er aan de voorkant een weg of straat liep die de Dijver met de Katelijnestraat en Mariastraat verbond. Het is niet bekend of die straat een naam had.

Zeker is dat deze strook weg vanaf minstens de helft van de 19de eeuw de Gruuthusestraat werd. Ze was een 50-tal meter lang, geprangd tussen de brug over de Dijver en het Onze-Lieve-Vrouw-Kerkhof Noord (thans Guido Gezelleplein), en verderop de Mariastraat en Heilige-Geeststraat ter ener zijde en de Katelijnestraat ter andere zijde.

De straat droeg zeker al de naam Gruuthuse toen de drukker-uitgever H. Vandenberghe-Denaux er gevestigd was en er onder meer zijn weekblad 't Jaer 30 uitgaf, waar Guido Gezelle aan meewerkte. Al in 1850 vermeldde Gailliard die naam in zijn lijst van straatnamen. Hij vernoemde wel een alternatieve naam, wellicht de vroegere, die Onze-Lieve-Vrouw-Kerkstraat luidde.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • [J. J. GAILLIARD], Tableau indicatif des noms des rues et places publiques ou Plan de la Ville de Bruges, Brugge, 1850.
  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036.
  • Chris WEYMEIS, Brugge van Academiestraat tot Zwijnstraat. Deel 2 (E tot I), Brugge, 2012