File:Zeytinlik Mevkii.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

Original file(1,978 × 1,230 pixels, file size: 790 KB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
Türkçe: Giresun liman›ndan Avrupa ülkelerine f›nd›k ihrac›na paralel olarak, 19. yüzy›l›n ortalar›ndan itibaren

ticaretin getirdi¤i canl›l›k, Giresun’da yeni bir yaflam tarz› ve buna uygun bir konut tipinin ortaya ç›kmas›na neden olmufltur. Özellikle ticareti büyük oranda elinde bulunduran varl›kl› kesim, bugünkü ad›yla Zeytinlik Mevkii olarak bilinen Gogora Mahallesinde yeni bir yaflam alan› oluflturmufllard›r. Günümüzde bu bölgede 80 adet tescilli ev yer almaktad›r. Dar sokaklardan oluflan Zeytinlik Mevkiinde infla edilen konutlar; tafll›k, flenlik, çamafl›rl›k, sarn›ç, çeflme, kuyu, müfltemilat gibi birimleriyle kompleks yap› fleklinde tasarlanm›flt›r. Burada yer alan konutlar meyilli bir alan üzerine konumland›r›ld›¤›ndan her biri doluluk – boflluk oranlar› dikkate al›narak birbirlerinin manzaras›n› kesmeyecek flekilde s›ralanm›flt›r. ‹l merkezinde yer alan konutlarda cephe düzenlemesi bak›m›ndan üç farkl› tip kullan›ld›¤›, bunlardan ilkinin ve en çok kullan›lan›n “balkonlu cephe” tipi oldu¤u anlafl›l›r. Bu tipte girifl üzerinde elibelinde ya da sütunla tafl›nan bir balkon yer al›r. Balkonlar ahflap, metal ya da tafl olmak üzere üç tip gösterir. ‹kinci cephe tipi ise “direk ya da sütunlu kat ç›kmal› cephe” tipleridir. Bu tipteki cephelerde üst kat komple ç›kma yapar ve bu ç›kmalar dört ya da alt› adet ayakla tafl›n›r. Üçüncü tip cepheler ise “düz cephe” olarak adland›rd›¤›m›z cephelerdir ki bu tipte ç›kma ya da balkon görülmez. Giresun geleneksel konutlar›nda burgaç olarak da tan›mlanan ferforjelere çok önem verildi¤i ve her birimin kendine özgü bir ferforje tipi oldu¤u görülür. Ferforje uygulamalar› pencere, balkon ve t›rabzanlarda görülür ve her birinde ayr› bir düzenleme söz konusudur. Trabzanlarda, iki ucu spiralli dikey yönlü yass› metal çubuklardan ya da üst üste iki S k›vr›m›n›n yerlefltirilmesiyle düzenlenen metal çubuklardan oluflur. Pencerelerde ya C ya da S k›vr›ml› burgaç tipi uygulan›r. Balkonlarda ise S k›vr›ml›, elips görünümlü, kalp görünümlü, spiralli ya da dairesel bafll›kl› olmak üzere befl farkl› uygulama görülür. S k›vr›ml› düzenlemeler görünümüne göre kendi içinde farkl› tipler oluflturur. Giresun evlerinde bu tiplerin d›fl›nda herhangi bir ferforje uygulamas›na gidilmemifltir. Giresun evlerinde, süslemede kullan›lan motifler ve bunlar›n uygulama alanlar› neredeyse bütün konutlarda ayn›d›r, zanaatç› farkl› aray›fllara girmez. D›fl cephelerde; silmelerde, kornifllerde, saçaklarda, kap› söve ve lentolar›nda, pencere söve, lento ve saçaklar›nda, korkuluk burgaçlar›nda, tafl›y›c› sütunlarda, bahçe ve girifl kap› kanatlar›nda, konut içinde ise; oda kap›lar›nda, ocak yaflmaklar›nda, dolap kapaklar›nda ve tavanlarda süs unsurlar›na yer verilir. K›s›tl› alanlarda görülen motifler, uyguland›¤› yüzeyin formuna göre belirlenir.

Malzemenin ifllenebilirli¤ine göre yüzeyler, uygun süsleme kompozisyonuyla doldurulmufltur
Date
Source Own work
Author Girtab2828

Licensing

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

23 September 2015

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current10:25, 23 September 2015Thumbnail for version as of 10:25, 23 September 20151,978 × 1,230 (790 KB)Girtab2828User created page with UploadWizard
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):