File:Sabel behorend bij wapenrek van Cornelis Tromp, NG-NM-6097-C.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

Original file(3,039 × 8,943 pixels, file size: 933 KB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Sabel behorend bij wapenrek van Cornelis Tromp
Objecttype: katana
Objectnummer: NG-NM-6097-C
Omschrijving: Sabel met houten schede waarin een klein mesje zit. De greep van roggevel is omwikkeld met groen zijde, pommel van hoorn, ferrule (montering boven tsuba) heeft een versiering die veel voorkomt in Noord-Vietnam en ook de wijd uitlopende vorm naar de tsuba toe is typerend voor Noord-Vietnam. Tsuba heeft vorm van een chrysant. Gehard stalen kling.

Vervaardiging
Vervaardiger: wapensmid: anoniem
Plaats vervaardiging: Noord-Vietnam (mogelijk)
Datering: ca. 1650 - ca. 1679
Materiaal: koper parelmoer cipressenhout zijde hoorn (materiaal) roggenvel staal
Afmetingen: l 99 cm.

Toelichting
De zwaarden en stokwapens zijn op het eerste gezicht Japans. Bij nadere beschouwing vertonen ze in details afwijkingen van de Japanse voorbeelden. Het duidelijkst is dit zichtbaar aan de decoratie van de Fuchi, gedecoreerde ringen die tussen de handgreep Tsuka en de pareerschotel Tsuba worden gemonteerd. Deze decoratie wordt gekenmerkt door Indo-Chinese motieven. In de jaren 70 zijn de zwaarden uit elkaar gehaald en toen bleek dat sommige klingen een gat in de angel hebben terwijl dat bij andere ontbreekt. Ook dit is een kenmerk van klingen afkomstig uit Zuidoost Aziatische landen, terwijl bij Japanse klingen er altijd een gat in de angel zit. Het zwaard is mogelijk gemaakt door een Japanse wapensmid, die in Vietnam was neergestreken en na de sluiting van Japan in de jaren dertig van de 17de eeuw het contact was verloren met zijn vakbroeders in eigen land. De hieropvolgende generaties wapensmeden maakten wapens die in de basis nog wel Japans waren, maar ook allerlei eigen, cq Vietnamese, kenmerken hadden. ESN

Onderwerp
Wanneer: 1598 - 1691
Wie: Cornelis Tromp

Verwerving en rechten
Verwerving: aankoop 1884
Copyright: Publiek domein
Date ca. 1650 - ca. 1679
Source http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.360364
Author Rijksmuseum

Licensing

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current23:19, 18 December 2019Thumbnail for version as of 23:19, 18 December 20193,039 × 8,943 (933 KB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Sabel behorend bij wapenrek van Cornelis Tromp<br>'''Objecttype:''' katana <br>'''Objectnummer:''' NG-NM-6097-C<br>'''Omschrijving:''' Sabel met houten schede <br>'''Waar:''' in een klein mesje zit. De greep van roggevel is omwikkeld met groen zijde, pommel van hoorn, ferrule (montering boven tsuba) heeft een versiering die veel voorkomt in Noord-Vietnam en ook de wijd uitlopende...
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Metadata