File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Metallofoon met vijftien toetsen onderdeel van gamelan Semar Pagulingan TMnr 1340-31.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

Summary

Description
Nederlands: Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalde groepen een overkoepelende eenheid in kleur, stijl en motieven, zoals bij de gendèr, de trompong en de gongstandaarden te zien is. Er zijn echter ook enkele groepen instrumenten waarvoor deze overkoepeling in mindere mate opgaat.

De curing is een speciaal type saron. De saron is naast de gender de nadere tak van de grote familie van metallofonen. Een saron is een instrument met toetsen die op een massief onderstel rusten. De toetsen komen niet direct in contact met het onderstel maar liggen schuin omhoog op een schijfje kurk of vilt terwijl de andere kant een verdieping hoger op gevlochten touw rust dat tussen lange pennen is gespannen. Door middel van pinnetjes worden de toetsen op hun plaats gehouden. Het onderstel heeft een ondiep uitgehakt klankgat onder de toetsen. De curing onderscheiden zich vooral door hun typische vorm en bouw van de andere metallofonen in dit orkest. Maar ook hun ornamentiek wijkt enigszins af van de grootste homogene groep. De curing van dit orkest zijn (net als de andere metallofonen) respectievelijk beschilderd met een laagje zwart, een laagje rood en eventueel met een laagje goudverf. Zwart wordt dikwijls verbonden met water. De kleur rood wordt vaak geassocieerd met bovennatuurlijke kracht en een goudkleur straalt meestal rijkdom uit.

De curing heeft een bereik van drie octaven en zijn onderstel vertoont de typische Javaanse zandlopervorm van gamelan-instrumenten. Deze vorm wordt, boven, midden, en onder, geaccentueerd door randen van snijwerk. Op de onderrand van de twee poten ligt enkel om de vier hoeken, in hoogliggend snijwerk van één centimeter dik, een strookje plantaardig ornament. Dit ornament lijkt erg veel op een 'Karang Tjuring'. Dat is een motief dat een bovengedeelte van een vogelkop laat zien, met één oog en een stel puntige tanden. Dit motief komt vaak voor op de hoeken van instrumenten en andere versierde voorwerpen en heeft een kwaadwerende functie.. Metallofoon met vijftien toetsen, onderdeel van gamelan Semar Pagulingan
Undetermined language : Curing
Date before 1939
date QS:P,+1939-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1939-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Tropenmuseum

Licensing

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

image/jpeg

8e890cd79f21a83bc191368824a56cb82aa86607

68,331 byte

526 pixel

800 pixel

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current19:01, 28 July 2010Thumbnail for version as of 19:01, 28 July 2010800 × 526 (67 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalse
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Global file usage

The following other wikis use this file:

Metadata