File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten masker van een woudgod TMnr 3305-16.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

Original file(627 × 700 pixels, file size: 213 KB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Nederlands: MaskerNederlands: Houten masker van een woudgodLocal name: Bo nun Amuin
Title
Nederlands: Masker
Nederlands: Houten masker van een woudgod

Local name: Bo nun Amuin
Description
Nederlands: Het masker behoort tot de zogenaamde Bo nun Amuin maskers, letterlijk 'goden in of van het woud' of Amuin yasua, letterlijk 'de goden van de mensen'. Deze beelden angstaanjagende dierenkoppen uit met open kaken en prominente tanden. De Baulé hebben diep respect en ontzag voor hen.

Het kostuum van deze maskers bevat geen katoen, produkt van de geciviliseerde gemeenschap, maar zijn allen van raffia, een bosprodukt. Sommige dansers dragen ijzeren enkelbanden met belletjes.

De maskers en kostuums worden in een speciaal heiligdom in het bos bewaard, buiten het dorp. Ze worden gedanst om het dorp te beschermen tegen allerlei gevaren, om vrouwen te disciplineren en op begrafenissen van voormalige dansers en belangrijke mannen. Hun optredens zijn angstwekkende schouwspelen, vol van gewelddadig gedrag en magische handelingen. Vrouwen en kinderen moeten binnenblijven of zelfs het dorp verlaten wanneer de Bo nun Amuin optreden. Het is vrouwen strikt verboden ze te aanschouwen of te kennen op straffe van pijn of zelfs de dood.

Deze mannenmaskers zijn de belangrijkste politieke authoriteit in het dorp en de enige politieke eenheid die sancties kan opleggen. Door intimidatie 'disciplineren' ze vrouwen en jongere mannen en versterken ze de waardigheid en collectieve authoriteit van de mannen als geheel en individueel binnen hun families. De boetes die zij opleggen bestaan meestal uit vlees en drank.

De meeste Bo nun Amuin mogen door alle mannen gezien worden die een eenvoudige privé ceremonie hebben ondergaan waarbij palmwijn of een kip geofferd worden. Deze ceremonie geeft een jong volwassen man het recht voor de rest van zijn leven aan de maskerdans deel te nemen. Sommige maskers zijn echter verboden voor de jongere en ongetrouwde mannen. De dansers moeten voor het maskerfeest tevens afzien van seksuele gemeenschap.

Het heiligdom waar de maskers worden bewaard, Amuin bo nun geheten, ligt meestal enkele meters van het dorp verwijderd in het bos. Het pad naar deze open plek is meestal symbolisch verspert tegen onbevoegden, middels twee heilige bomen die, in het dorp, aan weerszijden van het begin van het pad staan. De open plek biedt genoeg ruimte aan een twintigtal mannen, bevat een offersteen en een overkapping voor de maskers die hen beschermt tegen de weersinvloeden. Het heiligdom biedt echter niet alleen bescherming aan de maskers maar ook aan de kostuums, accesoires, muziekinstrumenten, gifstoffen en drankjes.

Alhoewel de Bo nun Amuin op machtige bosdieren lijken, zoals de buffel en krokodil, beschouwen de Baulé ze niet als dieren maar associeren ze hen met het woud en mannelijkheid (Vogel 1997: 205-214).
Date before 1963
date QS:P571,+1963-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1963-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 28 x 36 x 62cm (11 x 14 3/16 x 24 7/16in.)
Accession number
3305-16
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Baoule, Baule, Baulé
Functionele categorie: dance, dance attributes and dance costumes, dans, dansornaat en toebehoren, representaties van het bovenaardse, representations of the supernatural
Geografische Herkomst: Côte d'Ivoire, Ivoorkust, Ivory Coast
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: kleurstof, pigment
Techniek: Beschilderd, Gesneden, Uitgehold
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

image/jpeg

59b093a45cd42014985bf41f8e72feb808e94e9a

218,211 byte

700 pixel

627 pixel

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current11:40, 21 July 2012Thumbnail for version as of 11:40, 21 July 2012627 × 700 (213 KB)M.casanova
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Global file usage

The following other wikis use this file:

Metadata