Олександр-Ілля Немирич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр-Ілля Немирич
Aleksander Eliasz Niemirycz
Народився невідомо
Помер після 1754
Олевськ
Підданство Річ Посполита
Конфесія католицтво
Рід Немиричі
Батько Юзеф Кароль Немирич
Мати Гелена Красицька
Діти Тадеуш, Текля
Герб
Герб

Олександр-Ілля Немирич (д/н — після 1754) — земський урядник, волинський зем'янин, меценат часів Речі Посполитої.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з магнатського роду Немиричів гербу Клямри, Олевської гілки. Єдиний син Юзефа Кароля Немирича і Гелени Красицької. Дата народження невідома, знано, що в рік смерті батька (1680) він був ще дитиною. Опинився під опікою матері. В цей час за підбуренням сусідів кармелітський кляштор виступив проти Немиричів. Тому мати Олександра-Іллі запросила на допомогу родича покійного чоловіка — Теодора Немирича. Останній протягом 1681—1685 років декілька разів захоплював і грабував кляштор кармелітів та їх костел. Зрештою 1685 року сторони дійшли мирової згоди.

У 1692 році вступив у майнову суперечку з кармелітами. Судові справи тягнулися до 1702 року. В 1712 році за власний кошт звів новий костел кармелітів у Олевську. Того ж року стає київським ловчим. Невдовзі отримує староство новоселецьке.

У 1717—1720 роках вів судові супречки з вуйком Каролем Красицьким за Янівський маєток, що входив до Велицького ключа. Ним батько Олександра-Іллі володів пожиттєво. Втім спроби Олександра-Іллі Немирича набути цей маєток виявилися марними.

У 1724—1735 роках перебував на посаді київського земського судді. Помер близько 1754 року, оскільки в цей час заповів на потреби кармелітського кляштора 2 тис. злотих. Більше згадок про нього немає.

Родина[ред. | ред. код]

  • Тадеуш (д/н — 1793), київський стольник.
  • Текля, дружина Ігнація Немирича з черняхівської гілки.

Джерела[ред. | ред. код]