Колчак Ільяш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колчак Ільяш
Народився 1700-ті
Помер 1743
Житомир, Малопольська провінція, Корона Королівства Польського, Річ Посполита
Країна  Молдовське князівство
Діяльність військовослужбовець
Учасник Російсько-турецька війна і Російсько-турецька війна
Військове звання полковник і Паша
Конфесія іслам

Ільяш Колчак-паша (рум. Iliaş Colceag; бл. ? — 1743, Житомир) — воєначальник Османської імперії сербсько-хорватського походження.

Написання прізвища різними мовами: Колъчакъ, Колъчак, Кольчакъ, Колчакъ, Кольчак, Колчак, Kolchak, Kołczak, Kolczak, Koltsják, Koltšaki, Koltjak, Kolčak, Kolçak, Colceag, Koltschak, Koltchak,کولچاک, ק

Біографія[ред. | ред. код]

Життєпис цієї людини є досить типовим для багатьох людей того часу.

Де народився — не встановлено. З маленького князівського роду. Поступив на службу у османське військо рятуючи рідних.

В Боснії прийняв іслам взявши ім'я Хусейн. Відзначився у російсько-турецькій війні 1710—1713 рр.

В 1717 році турецький султан Ахмет III нагородив Колчака титулом паші і призначив воєначальником в Хотинській фортеці, де він прослужив 22 роки.

За деякими даними був у 1734—1736 рр. призначений візиром, але пробув ним недовго.

Під час російсько-турецької війни 1735—1739 рр. Колчак-паша був призначений командувачем турецькими військами на молдавському фронті, але спочатку не брав у них активної участі. Після переходу воєнних дій на Південний Буг, турецьку армію очолив Велі-паша, а Колчак-паша був направлений на захист Хотинської фортеці.

Після поразки турецьких військ під Ставчанами 28 серпня 1739 року, фортеця була обложена російською армією. У Колчак-паші залишилось всього 900 чоловік проти 60 000 армії генерал-фельдмаршала Мініха. Мініх висунув прийнятні умови здачі фортеці і 30 серпня Колчак-паша здався разом зі своїм сином Мехмет-беєм, до кінця війни залишався в полоні в Санкт-Петербурзі.

Молодшого 11-річного сина Селім-бея, з гаремом відправив у Туреччину.

Після підписання мирного договору Колчак-паша вирішив повернутися у Туреччину, однак вже в дорозі довідався, що султан Махмуд I розцінив здачу фортеці за зраду і віддав наказ про страту Колчак-паші.

Невдовзі Ільяш Колчак-паша замешкав у Речі Посполитій на службі у польського магната Йозефа Потоцького. Помер у Житомирі у 1743 році.

Його син Мехмет-бей прийняв православ'я і вступив на службу до двору російської імператриці Єлизавети Петрівни, швидко отримав дворянський титул.

Про дітей Мехмета нічого не відомо.

Відомі носії прізвища:

Фонд: 1343 Опис: 23 Діло: 5587,1839-46,87гг., Лук'ян Харитонович Колчак(1765 р.н.) служив при імператорах Павлі I і Олександрі I сотником (поручником) у Бузькому козачому війську, та отримав земельну ділянку у слободі Бірносовії Ананьївського уїзду Херсонської губернії. Серед його прямих нащадків також його правнук — Олександр Васильович Колчак — відомий дослідник, мінер та останній Правитель Російської імперії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Плотников И. Ф. Александр Васильевич Колчак: исследователь, адмирал, верховный правитель России. М.: Центрполиграф, 2002. — C. 30. (link [Архівовано 16 серпня 2021 у Wayback Machine.])