Гузар Лев

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лев Гузар
Отець Дмитро Гузар, дідусь чернівецького лікаря Володимира Гузара. На цій світлині він з одним зі своїх синів — Левом і внуком Ярославом (Лев і Ярослав — дідусь і батько Блаженнішого Любомира)
Народився 26 грудня 1858(1858-12-26)
Завалів
Помер 29 липня 1923(1923-07-29) (64 роки)
Галич
Громадянство Австро-Угорщина Австро-УгорщинаЗУНР ЗУНРПольща Польща
Діяльність нотаріус
Alma mater юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка

Ле́в Гу́зар (26 грудня 1858, Завалів — 29 липня 1923, Галич) — український правник, громадський діяч, дід блаженнішого Любомира Гузара.

Біографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Гузарі

Закінчив гімназію в місті Бережани, по тому — юридичний факультет Львівського університету.

Нотаріусом почав працювати в Печеніжині, потім — довгі роки нотаріус Галича. Громадський діяч, активний член «Бесіди», «Бояна», «Просвіти». Його родина володіла великою земельною ділянкою в Галичі.

З початком Першої світової війни родина Гузара тимчасово покинула Галич; після відходу російських військ повертається. Проживав з родиною в Крилосі, відкрив і очолив читальню «Просвіти» — на противагу товариству москвофілів імені М. Качинського.

По Листопадовому зриву в місті організувався тимчасовий комітет у складі: нотаря Лева Гузара, його сина, хорунжого УСС Ярослава Гузара, десятника УСС Василя Мирона, гімназиста Богдана Макарушки та селян Василя і Романа Дирдів. Комітет перебрав у свої руки владу в Галичі, збройний осередок під проводом В.Мирона захопив станицю державної жандармерії, ратушу та залізничну станцію. Нотареві Гузару запропонували стати комісаром Галицької округи.

Свої останні роки доживав сам — дружина виїхала до Львова, а доля сина загубилася в колотнечі воєнних подій і була тоді невідома. 1922 року польська влада арештовувала його за виступи проти фальшувань виборів до польського сейму. Невдовзі потому й помер в забутті.

Похований у селі Крилос Галицького району.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]