Гармаш Олександр Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Андрійович Гармаш
Народився 1890(1890)
Помер 1940(1940)
Дніпропетровськ, Українська РСР, СРСР
Місце проживання Дніпропетровськ, СРСР
Країна  Російська імперія
 УНР
 Українська Держава
 СРСР
Діяльність інженер-будівельник
Alma mater Київський політехнічний інститут
Галузь Будівельна справа
Заклад Дніпропетровський будівельний інститут
Вчене звання Професор

CMNS: Гармаш Олександр Андрійович у Вікісховищі

Олександр Андрійович Га́рмаш (* 15 жовтень 1890 р. — † червень 1940 р.) — український радянський науковець у галузі технології будівельного виробництва, професор.

Роботи О.А. Гармаша ... поклали початок науковій розробці основ індустріалізації будівництва...
Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985., том 17 — С. 515

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчивши Київський політехнічний інститут у 1916 році, працював на великих будовах СРСР (проектує та керує будівництвом 15 багагопролітних залізобетонних і аркових мостів в УРСР, зокрема, в районах Дніпропетровської області, працює в спецуправлінні по шлюзуванню Дніпра тощо). За його проектами та під його керівництвом споруджені арковий залізобетонний міст у парку ім. Глоби, корпуси швейної та взуттєвої фабрик у Дніпропетровську.

Працює викладачем Катеринославського вечірнього робітничого будівельного технікуму. З 1930 року працює у Дніпропетровському будівельному інституті: заступником директора з навчальної і наукової роботи, завідучем кафедр організації робіт, будівельного виробництва. З 1932 р. — член редакційної ради редакційно-видавничої бази «Держбудтехвидав». Працював науковим керівником Науково-дослідного сектору інституту. У 19371938 рр. виконував обов'язки директора інституту[1], після — заступник директора.

Його наукові розробки були спрямовані на ліквідацію сезонності в будівництві. У 1931 році видав книгу «Будівельні роботи взимку». В 1933 році розпочинає експериментальні роботи щодо електропідігрівання бетону. Матеріали та результати цих досліджень викладені у книзі «Електропідігрівання бетону». В 1934 році виходить його книга «Організація і механізація транспорту на будівельних роботах». У своїй дисертації «Доменні шлаки й їх раціональне використання» вперше обґрунтував теорію будівельного виробництва.

Особисті відомості[ред. | ред. код]

Автор праць:

  • А. А. Гармаш. Строительные работы. — Ч. I.: Бетонирование на морозе. — 1931. (рос.)
  • А. А. Гармаш. Организация и механизация транспорта на строительных работах. — 1934. (рос.)
  • А. А. Гармаш. Электроподогрев бетона. — 1936. (рос.)
  • А. А. Гармаш. Теория строительных процессов. — 1939. (рос.)
  • А. А. Гармаш. Диалектический метод изучения строительного процесса. — 1940. (рос.)

Нагороди, відзнаки та звання[ред. | ред. код]

Нагороджений грамотами ВЦРПС і ЦК ВЛКСМ.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Моє Придніпров'я: Календар пам'ятних дат області на 2000 рік. Бібліографічний покажчик. — Дніпропетровськ: Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека, 1999. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 27 квітня 2009.