Вікіпедія:Підстановка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Підстановка — це одноразове, безповоротне копіювання будь-якого вмісту Вікіпедії. Вона відрізняється від включення, яке постійно оновлює будь-які зміни включеного вмісту.

Аби підставити шаблон, додайте subst: після відкритих фігурних дужок у вигляді {{subst:назва сторінки}}. Наприклад: підстановка {{subst:Медицина}} на противагу до включення {{Медицина}}.

Якщо ви збираєтеся використати бота для підстановки шаблонів, спочатку прочитайте сторінку обговорення, оскільки доцільність підстановки багатьох з них є під питанням і може міняти статус з часом, а підстановка є безповоротною.

Про subst:[ред. код]

Визначення[ред. код]

Ключове слово subst: (скорочено від англійського «substitution») використовується як префікс всередині коду шаблону. Воно змінює спосіб, у який програмне забезпечення розгортає шаблон. Звичайно, шаблон розгортається «на льоту»; тобто код шаблону на сторінці викликає окрему сторінку кожного разу при формуванні сторінки. Хоча більшість переглядів сторінок обслуговуються кешем, сторінки повинні формуватися для попередніх переглядів, і формуються знову при зміні сторінки. Коли хтось редагує сторінку з нормальним викликом шаблону, то бачить цей виклик шаблону. Ставлячи «subst:» у фігурні дужки, ми змушуємо програмне забезпечення безповоротно замінити шаблон його текстом (тобто текст сторінки шаблону в той момент, коли шаблон доданий до сторінки). Тобто {{шаблон}} стає {{subst:шаблон}}, поки ви не збережете сторінку. Наступний дописувач побачить не виклик шаблону, а текст шаблону, на момент, коли ви зберегли сторінку з {{subst:шаблон}}; цей текст не міняється після редагувань шаблону.

Використання[ред. код]

Ви можете підставити шаблон, додаючи «subst:» до назви шаблону. Наприклад, використайте {{subst:test5}} замість {{test5}}.

Коли це вагома частина редагування, дуже рекомендується вказати назву шаблону у описі змін (наприклад, напишіть «{{subst:test}}», «subst:test» або «test1 підставлений» у вашому описі змін), щоб інші дописувачі відразу знали, що ви зробили.

Також, якщо ви створюєте або редагуєте шаблони, які зазвичай підставляються, додайте HTML коментар до сторінки шаблону, що допоможе редагувальникам сторінки побачити як шаблон був використаний(наприклад, <!-- Підставлено з Шаблон:Документація -->).

Переваги[ред. код]

  • Шаблони часто модифікуються чи видаляються. Якщо шаблон є стандартним текстом, що додається на сторінку, подумайте чи хотіли б, щоб він мінявся при модифікації шаблону. Якщо відповідь є «ні», то підстановка гарантована. Прикладом цього є шаблон {{welcome}}. Архіви сторінки обговорення користувача повинні показувати саме те повідомлення, яке вони отримали, а не поточний текст привітання.
  • Якщо є шаблон, який би ви хотіли змінити для окремого випадку, проте ви не хочете модифікувати шаблон для всіх сторінок, що його використовують, і ви не хочете робити новий шаблон, то ви можете його підставити і після того другим редагуванням зробити потрібні зміни. Наприклад: шаблон може використовуватися для всіх областей України і для Автономної Республіки Крим. Текст шаблону може бути вірним для всіх областей, окрім АР Крим. Щоб змінити текст, ви можете підставити шаблон і після того змінити текст.
  • Підстановка може часто використовуватися, але незахищені шаблони зазнають меншого ризику вандалізму.
  • Використання деяких шаблонів приховує вікітекст від новачків, що перешкоджає їм навчатися, як його використовувати.
  • Масова підстановка може пришвидшити сайт, все ж величина і важливість цього може бути дискусійною. Кожного разу при рендерингу сторінки сервер повинен брати текст з окремої сторінки для кожного використаного шаблону; поки кожен індивідуальний шаблон має незначний ефект, величезна кількість шаблонів, що використовуються на Вікіпедії, є фактором, що впливає на навантаження на сервер і час завантаження сторінок. Тим не менше, головний технічний службовець Брайон Віббер (який «має загальну відповідальність за всі технічні функції Фундації, включаючи апаратне і програмне забезпечення») сказав: «„Політика“ не повинна перейматися навантаженням сервера за виключенням найбільш екстремальних випадків; берегти речі у нормі, щоб надати базі користувачів все, що їм потрібно, є нашою роботою.» (Див. en:Wikipedia:Don't worry about performance.)

Недоліки[ред. код]

  • Як тільки шаблон підставлений, результат більше не прив'язаний до шаблону, що робить складним пошук всіх сторінок, що відображають той текст (хоча категорії інколи можуть в цьому допомогти). Проблема може бути частково вирішена шляхом включення посилання на шаблон у коді шаблону або присвоєнням йому z number, спеціально з метою відслідковування його використання.
  • Підставлений шаблон не буде оновлюватися після змін самого шаблону.
  • Якщо шаблон використовується для стандартизації вигляду чогось, то ви напевно не захочете робити підстановку. Прикладом цього є таблиці вмісту чи навігаційні таблиці.
  • Масова підстановка — редагування тисяч статей ботами — сповільнюють сайт і витрачають серверні ресурси без потреби.
  • Підстановка збільшує розмір статей у базі даних і у її дампах.
  • Підставлений шаблон може додати велику кількість вікікоду або HTML до статті, що шкодить її доступності для менш технічно обізнаних людей.
  • Підстановка шаблонів перешкоджає новачкам вчитись використанню шаблонів і перешкоджає користувачам знаходити їхню документацію.
  • Якщо шаблон використовувається тимчасово, зазвичай краще його не підставляти. Підставлені шаблони набагато тяжче видаляти та модифікувати.
  • Коли вандалізований шаблон підставлений, тяжче виправляти це, ніж звичайний вандалізм, через брак посилань між шаблоном та його інкарнаціями і через брак оновленості.
  • Деякі мета-шаблони, такі як {{!}} і {{((}}, не працюють після підстановки.

Див. також[ред. код]