Le Quesnoy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Le Quesnoy
Kiezenet
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Le Quesnoy
Le Quesnoy (Frankrijk)
Le Quesnoy
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Noorderdepartement (59)
Arrondissement Avesnes-sur-Helpe
Kanton Avesnes-sur-Helpe
Coördinaten 50° 15′ NB, 3° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,23 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
4.852[1]
(341 inw./km²)
Hoogte 82 - 138 m
Overig
Postcode 59530
INSEE-code 59481
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Le Quesnoy (Nederlands: Kiezenet) is een gemeente in het Franse Noorderdepartement (regio Hauts-de-France) en telt 4870 inwoners (2019). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Avesnes-sur-Helpe.

De stad kent een intacte stadsomwalling uit de 17e eeuw.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Le Quesnoy bedraagt 14,2 km², de bevolkingsdichtheid is 346,5 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Le Quesnoy met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Porte Fauroeulx in de omwallingen
De vesting
De omwallingen

Le Quesnoy ontstond op een lichte verhevenheid tussen de Rhonelle en de Écaillon, twee zijriviertjes van de Schelde. De naam komt van het Latijn cassanetum (plek met eiken). Het was een van de goede steden van het graafschap Henegouwen, sinds de 12e eeuw omwald met een muur en een gracht. Het Kasteel van Le Quesnoy, gebouwd rond 1160 door Boudewijn IV van Henegouwen, werd de voornaamste verblijfplaats van de graven van Henegouwen. Margaretha van Bourgondië en haar dochter Jacoba van Beieren (die er in 1401 werd geboren) verbleven er vaak, ook keizer Karel V deed een Blijde Inkomst in de stad. In Le Quesnoy werd vanouds Picardisch gesproken, maar de plaats kreeg soms ook de Vlaamse naam Kesenet of Kiezenet, naar analogie met Quesnoy-sur-Deûle.

In 1659 werd de stad ingenomen door de Fransen onder aanvoering van Turenne. Om de noordelijke grens tegen de Spaanse Nederlanden te beschermen bouwde Vauban een nog grotere omwalling met acht bolwerken, die nog steeds te bezichtigen is. De vestingstad bleek niet bestand tegen de belegering door de geallieerden in 1712. Met Hollandse en Duitse troepen veroverde Fagel de vesting in zes dagen. Commandant De la Badie werd in de Bastille opgesloten voor de middelmatige verdediging, maar hij kwam vrij toen de Fransen onder Villars Le Quesnoy in zeven dagen terugnamen op de Oostenrijkers. Men besefte dat de bolwerken niet zo sterk waren als gedacht en er volgden grote uitbreidingswerken.

Op 28 juni 1815 werd Le Quesnoy in de nasleep van de strijd tegen Napoleon Bonaparte veroverd door de Indische Brigade onder Carl Heinrich Wilhelm Anthing. In 1901 verloor Le Quesnoy haar status als vestingstad en er werd toelating verleend om de omwalling te slechten. Maar bij gebrek aan fondsen hiervoor bleef de omwalling intact. In 1918 werd de stad veroverd op de Duitse bezetter door Nieuw-Zeelandse troepen, die hierbij gebruik maakten van ladders om de wallen te beklimmen. Verschillende straatnamen in de stad herinneren hier nog aan.[2]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Le Quesnoy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.