File:Strook kloskant met gestileerde ronde bloem tussen twee dikke c-voluten, BK-1970-328.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

Original file(8,115 × 3,778 pixels, file size: 3.59 MB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Strook kloskant met gestileerde ronde bloem tussen twee dikke c-voluten
Objecttype: strook
Objectnummer: BK-1970-328
Omschrijving: Strook naturelkleurige kloskant: Beverse kant. De strook is aan één lange en twee korte zijden afgewerkt met een smallere strook Rijselse kant. Het zich herhalende en symmetrische patroon van de brede strook bestaat uit een gestileerde ronde bloem tussen twee dikke c-voluten, zoals bij een kandelaber met drie armen. Het zich herhalende patroon van de smalle strook bestaat uit een eenzijdig gebogen stengel met een waaiervormige bloem. De motieven zijn met elkaar verbonden door een fijne traliegrond, een tulegrond, die is bezaaid met vierkante moesjes. De motieven zijn gemaakt in linnenslag met veelal grote uitsparingen en dikkere en glimmende contourdraden. Er zijn verschillende siergronden toegepast, waaronder zogenoemde leerkens of 'laddertjes' gemaakt in vormslag, in de ronde bloem en in de voluten. De moesjes zijn ook gemaakt in vormslag. De bovenzijden van beide stroken zijn recht afgewerkt. De schulpjes langs de onderzijde van de smalle strook zijn afgewerkt met picots.

Vervaardiging
Vervaardiger: kantwerkster: anoniem
Plaats vervaardiging: Beveren (mogelijk)
Datering: ca. 1850 - ca. 1899
Fysieke kenmerken: kloskant, traliegrond
Materiaal: linnen
Techniek: kloskant
Afmetingen: l 110 cm. × b 19 cm. × r 21 cm.

Toelichting
De Beverse kant is een variant op de Rijselse kant, waarbij de Beverse zich onderscheidt door de met picots afgewerkte rechte boorden en door het ontbreken van speldgaatjes naast het volwerk binnen de sierdraad. Dit type kant werd voornamelijk gemaakt voor mutsen uit de Hollandse dracht en werd per el (69 cm.) verkocht. Afhankelijk van het aantal zich herhalende motieven per el sprak men dan van een éénbloemer, tweebloemer, driebloemer enzovoorts. Bij een eenbloemer kreeg de kantklosster minder gelegenheid om de 'bloem' te oefenen, terwijl deze wel geacht werd zo exact mogelijk te lijken op de voorgaande. De eenbloemers waren dus moeilijker te maken en kostbaarder.

Verwerving en rechten
Credit line: Schenking van de Vereniging Het Kantsalet
Verwerving: schenking 28-apr-1970
Copyright: Publiek domein
Date ca. 1850 - ca. 1899
Source http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.22074
Author Rijksmuseum

Licensing

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current14:09, 11 November 2019Thumbnail for version as of 14:09, 11 November 20198,115 × 3,778 (3.59 MB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Strook kloskant met gestileerde ronde bloem tussen twee dikke c-voluten<br>'''Objecttype:''' strook <br>'''Objectnummer:''' BK-1970-328<br>'''Omschrijving:''' Strook naturelkleurige kloskant: Beverse kant. De strook is aan één lange en twee korte zijden afgewerkt met een smallere strook Rijselse kant. Het zich herhalende en symmetrische patroon van de brede strook bestaat uit een...
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Metadata